• Olejek ze słodkich migdałów to jedno z najbogatszych źródeł witamin. Cudowanie nawilża, odżywia, zmiękcza i wygładza skórę. Migdały kojarzą się z namiętnością i płodnością. Zawierają komplet witamin B, który zatrzymuje wodę w naskórku, przez co skóra jest nawilżona i napięta. Natomiast witamina D działa ochronnie na skórę i zwiększa jej wytrzymałość. Olejek migdałowy wpływa wspaniale także na elastyczność skóry, odżywia ją i regeneruje.
• Sproszkowane łupiny migdałów złuszczają zrogowaciały naskórek.
• Migdały znajdziesz w naszej kolekcji do pielęgnacji dłoni. Wypróbuj:
Odżywczy krem do wysuszonych dłoni (11287), Ochronny krem do rąk i paznokci 2 w 1 (11288), Regenerujący krem do rąk na noc Swedish Spa (18484), Odnawiający scrub do rąk (11289), Olejek do kąpieli i masażu rąk (11290).
Ekstrakt z kwiatów lipy – działa łagodząco, kojąco, relaksująco oraz przeciwzapalnie. Lipa zawiera garbniki roślinne, kwasy organiczne i witaminę E. Poprawia ukrwienie i zdolność gromadzenia wilgoci przez skórę. Od stuleci lipa służyła ludziom do celów leczniczych. Ekstrakt z kwiatów lipy, słynący z właściwości kojących i relaksujących, działa szczególnie skutecznie w łagodnych kosmetykach mających postać żeli i oliwek do pielęgnacji wrażliwej skóry.
Lipę znajdziesz w:
- serii Baby

Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach, około 2700 lat p.n.e. Chińskie podanie głosi, że jedwab został odkryty w 1640 r. p.n.e. w ogrodzie cesarza Huang Ti. Według legendy cesarz poprosił swą żonę Xi Lingshi, by sprawdziła, jaki szkodnik niszczy drzewa morwowe. Cesarzowa zauważyła, że są to białe larwy, które przędą błyszczące kokony. Przypadkowo jeden kokon wpadł jej do wrzątku i okazało się, że można wyciągnąć z niego delikatną nić, którą Xi Lingshi zawinęła na szpulkę. W ten sposób, jak głosi legenda, odkryła tajemnicę produkcji
JEDWABIU
Jedwab zawiera cenne białko – fibroinę, która pomaga skórze zachować sprężystość. Jest ona podobna do białek naszej skóry. Fibroina ma znakomite właściwości nawilżające, tworząc na skórze mikrokokon zatrzymuje wodę w naskórku. A mocna, gładka i nawilżona skóra wolniej się starzeje.
Kremy z jedwabiem regulują też pracę gruczołów łojowych, neutralizują wolne rodniki.
Proteiny jedwabiu znajdziesz w seriach Oriflame:
- Silk&Cashmere: balsam do ciała(6791), krem do ciała (6790)
- Silk&Smooth: plastry z woskiem(18650)
- Silk Satin Radiance
IRYS pochodzi z Macedonii. Jego kwiaty zachwycają urodą, a korzenie stanowią prawdziwy skarbiec cennych składników – izoflawonów. Duże (wysokość 5-15 cm, średnica 5-18 cm), pojedyncze lub w kwiatostanach. Zewnętrzne działki kielicha są ustawione poziomo lub też odgięte w dół. Kwitnie od kwietnia do początku lipca.
Izoflawony z irysa – Izoflawonoidy, zwane fitoestrogenami, stanowią jedną z głównych grup flawonoidów powszechnie występujących w świecie roślin. Izoflawonoidy, podobnie jak wiele innych flawonoidów, hamują rozwój mikroorganizmów i osłabiają szkodliwe działanie nadmiaru ultrafioletu, wolnych rodników, metali ciężkich oraz innych czynników środowiskowych. Intensywnie stymulują podziały komórkowe i procesy anaboliczne. Podobnie jak cytokininy, korzystnie wpływają na jakość kolagenu i elastyny, a tym samym na stan skóry.
Wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i neutralizujące wolne rodniki. Izoflawonoidy działają także przeciwzapalnie i regeneracyjnie na komórki skóry.
Ekstrakt z irysa znajdziesz w serii Royal Velvet.
OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO – gwiazda każdego sezonu.

Drzewo herbaciane – Melaleuca alternifolia (ang. Tea-Tree, niem. Teebaum)
A zaczęło się od Aborygenów... Roślina Melaleuca alternifolia szeroko wykorzystywana była przez rdzennych mieszkańców Australii żyjących w zgodzie i harmonii z naturą. Leczyli rany, przykładając do nich liście tego drzewa.
Dziś preparaty zawierające wyciąg z tej egzotycznej rośliny leczą przeziębienia, rozgrzewają w chłodne dni i rozpraszają codzienne smutki. Mają szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Wyciąg z drzewa herbacianego:
Wzmacnia układ odpornościowy. Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości rośliny sprawiają, że siły odpornościowe naszego organizmu znacznie się poprawiają.
Leczy gardło i krtań. Ma wyjątkowe działanie antyseptyczne, dlatego pomaga uśmierzyć ból gardła i wyleczyć zapalenie krtani. Najskuteczniej działają inhalacje i płukanie gardła roztworem – pół szklanki wody z dodatkiem kilku kropli olejku.
Zmniejsza obrzęki. Substancje zawarte w liściach tej rośliny poprawiają krążenie w układzie krwionośnym i limfatycznym. Dlatego wpływają na zmniejszenie obrzęków wokół kostek czy łydek. Zmęczonym opuchniętym nogom pomoże na przykład wieczorna kąpiel w letniej wodzie z dodatkiem kilku kropli olejku, lub masaż nóg tym olejkiem.
Łagodzi objawy przeziębienia, zwłaszcza katar. Inhalacje z dodatkiem olejku zmniejszają przekrwienie jamy nosowej i zatok. Można np. wąchać chusteczkę do nosa skropioną olejkiem, aby przeczyścić kanały nosowe. Ale najlepiej wlać 10 kropli olejku do garnka z gorącą wodą i wdychać unoszącą się parę. Wdychanie oparów rozrzedza też wydzielinę oskrzeli i ułatwia oddychanie.
Odświeża oddech. Krwawiące dziąsła, lub afty dobrze na noc smarować olejkiem herbacianym.
Pomaga w infekcjach dróg moczowych. Nasiadówki w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropli olejku wspomagają leczenie dolegliwości pęcherza moczowego. Działanie to potęgują właściwości antyseptyczne drzewa herbacianego.
Oczyszcza cerę. Pomaga na wypryski, leczy zmiany skórne, trądzik, a także opryszczkę, pęcherze w ospie i
półpaścu. Stosowany w kosmetykach Oriflame - seria TeaTree, korektor Oriflame Beauty…
Uśmierza bóle. Masaż obolałych stawów i nadwyrężonych mięśni olejkiem ukoi dolegliwości spowodowane stresem, reumatyzmem czy kontuzjami. Dobrze jest wmasować olejek w ramiona, kark i dolną część pleców, gdzie mięśnie są napięte.
Odświeża powietrze, usuwa zmęczenie i poprawia humor. Na noc ustaw otwary olejek przy łóżku – będziesz lżej oddychać i o wiele lepiej spać. Stosowanie okładów i kąpieli z dodatkiem olejku odpręża, łagodzi stresy i napięciowe bóle głowy, dodaje energii, wprawia w dobry nastrój.
Problem: niedobór mocznika prowadzi do wysuszenia skóry.

Mocznik (urea) jest naturalnym czynnikiem nawilżającym występującym we wszystkich płynach ustrojowych i tkankach organizmu. Jako składnik naturalnego czynnika nawilżającego zatrzymuje wodę w naskórku, pobudza syntezę lipidów naskórka oraz zmniejsza przeznaskórkową utratę wody w skórze. Stabilizuje kwaśne pH skóry oraz przeciwdziała nadmiernemu łuszczeniu się skóry. Idealnie odpowiada na szczególne potrzeby skóry diabetyków.
Po aplikacji mocznika: woda jest utrzymywana w skórze. Ulga i uczucie komfortu.
MORELA – rozświetli i ujędrni.

Owoce moreli są smaczne i poprawiają kondycję skóry – doskonale ją nawilżają i natłuszczają. To zasługa zawartych w nich witamin A, C i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. W morelowym miąższu znajduje się też duża ilość beta-karotenu, dzięki czemu morele poprawiają również koloryt cery i dodają jej blasku.
Polecana nawet do skóry wrażliwej. Ujędrnia i wygładza też cerę suchą i normalną.
Występuje w kosmetykach Oriflame, m.in.:
- 10940 Mydełko z ekstraktem z moreli i białej herbaty
- 10958 Płyn do kąpieli Nature z morelą i białą herbatą
- 10954 Żel pod prysznic z ekstraktem z moreli i białej herbaty
- 15459 Krem do rąk i paznokci Oriflame Nature z ekstraktem z moreli i białej herbaty
KOKOS – raj dla skóry.
Na rajską wyspę możesz przenieść się w jednej chwili. Bez pakowania waliz i długiej podróży samolotem. Nie ruszając się z domu. Powiedzie Cię tam egzotyczny aromat pestek palmy kokosowej, zawarty w kokosowych kosmetykach kąpielowych i do pielęgnacji ciała.

Kokosy kojarzą się ze słodkim lenistwem i egzotycznym drinkiem pina colada. A w kosmetykach są zapowiedzią relaksu.
POŻYTKI Z KOKOSA
Orzech kokosowy to w rzeczywistości ogromna pestka palmy kokosowej. W dodatku wypełniona pożywnym mleczkiem – bogatym w witaminę C i aminokwasy.
Na świeże kokosy natkniesz się wszędzie tam, gdzie jest morze i gorący klimat. Dla tubylców obecność życiodajnych palm kokosowych była gwarancją dobrobytu.
Natomiast kariera kokosa w kosmetyce zaczęła się od odkrycia, że zawarte w nim lipidy są zbliżone do substancji znajdujących się w naszej skórze. Dzięki temu podobieństwu łatwo przyswaja ona składniki pielęgnacyjne magazynowane w wyciągach z kokosa.
KOKOSOWA TERAPIA DLA SKÓRY
Wyciągi z kokosa to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, regenerujących i nawilżających. Znajdziesz je w kosmetykach do ciała. Warto zanurzyć się w kąpieli z dodatkiem płynu kokosowego, albo sięgnąć po dorodne kokosy przy pielęgnacji skóry balsamem do ciała.
Olejek kokosowy można znaleźć w następujących kosmetykach Oriflame:
Płyn do kąpieli z nawilżającym kokosem i mleczkiem ryżowym (4208)- Żel pod prysznic z nawilżającym kokosem i mleczkiem ryżowym (4209)
- Mydełko z nawilżającym kokosem i mleczkiem ryżowym (4210)
- Odżywka do włosów z kokosem i mleczkiem ryżowym (4034)
- Odżywczy szampon z kokosem i mleczkiem ryżowym (4035)
- Olejek na gorąco z kokosem i mleczkiem ryżowym (7027)
- Balsam do ciała z kokosem i mleczkiem ryżowym (11093)
- Krem do rąk i paznokci Oriflame Nature z nawilżającym kokosem i mleczkiem ryżowym (15460)
- Krem do twarzy na dzień Optimals Biomaximum+ (16977)
- Krem do twarzy na noc Optimals Biomaximum+ (16978)
